Balen: Boudewijnlaan 15/3    2490 Balen               –     014 31 03 66

Herentals: Menenstraat 21    2200 Herentals     –     014 21 27 79

Wielerschool

WIELRENNEN COMBINEREN MET EEN SCHOOLOPLEIDING:
HET DEELTIJDS ONDERWIJS EN DE VLAAMSE WIELERSCHOOL SLAAN DE HANDEN IN ELKAAR.

De jongeren volgen twee dagen opleiding in het Centrum voor Deeltijds Onderwijs. Drie dagen per week gaan ze naar de Vlaamse Wielerschool, waar ze zowel een theoretische als een praktische opleiding krijgen.

DE OPLEIDING IN HET CENTRUM VOOR DEELTIJDS ONDERWIJS

Deze opleiding omvat 15 lesuren: 7 uur algemene vorming, 8 uur beroepsgerichte vorming. In de beroepsgerichte vorming verwerven de jongeren de nodige vaardigheden in een gekozen opleiding. De opleidingen fietsmecanicien en sportbegeleider werden speciaal voor onze jonge wielrenners opgericht. Indien zij hun individueel leertraject afgewerkt hebben kunnen zij het certificaat van de opleiding behalen.

Naast hun certificaat kunnen de jongeren het getuigschrift van de tweede of derde graad secundair onderwijs of diploma van het secundair onderwijs behalen.

DE OPLEIDING IN DE VLAAMSE WIELERSCHOOL, AFDELING HERENTALS

In de Vlaamse Wielerschool worden de jongeren begeleid door specialisten uit het veld en leerkrachten lichamelijke opvoeding, onder de deskundige leiding van Rik Van Looy en Jos Leys. De jonge wielrenners krijgen, vertrekkend vanuit het basisprogramma, een individuele begeleiding. Naast de trainingen krijgen de jongeren ook een degelijke theoretische opleiding.

In de theoretische opleiding krijgen de jongeren trainingsleer, anatomie, EHBO, fair-play, sporthygiëne en sportverzorging, voedingsleer, fietstechnieken en wegcode, kledij.

De praktische opleiding omvat sporttraining (powertraining, bosloop, schaatsen, zwemmen…), bostraining met mountainbikes en baantraining (indoor en outdoor). Deze opleiding wordt, rekening houdend met het seizoen en vertrekkend vanuit het basisprogramma, individueel uitgestippeld en begeleid. De jongeren gaan 2 tot 3 maal per week, onder begeleiding en met een trainingsschema, de baan op.

Bovendien kunnen de jongeren de erkende cursus Wegkapitein volgen. Het getuigschrift ‘Wegkapitein’ wordt uitgereikt na het afleggen van een proef voor een externe jury. De wegkapitein begeleidt, zelfstandig of in team, groepen fietsers van alle leeftijden, op weg- en veldtoertochten. De wegkapitein is de recreatieve gangmaker, een voorbeeldfiguur met een pedagogisch engagement. De wegkapitein kent de basisknepen van de fietstechniek.

Indien dit getuigschrift behaald wordt kan nadien de erkende cursus Initiator / jeugdsportbegeleider wielrennen gevolgd worden. Met dit getuigschrift kan je aan de slag als begeleider van jeugdsportkampen. Je kan er ook de cursus ‘trainer B’ en vervolgens ‘trainer A’ mee aanvatten.

VOORDELEN VOOR DE JONGEREN

De samenwerking tussen het centrum voor deeltijds onderwijs en de Vlaamse Wielerschool biedt een dubbel voordeel. Jongeren die ernstig overwegen een wielercarrière uit te bouwen krijgen de kans om hun aspiraties onder professionele begeleiding waar te maken. Daarnaast verwerven ze ook een kwalificatie in het door hen gekozen beroep.

Indien zij door omstandigheden geen profcarrière kunnen uitbouwen of die vroegtijdig moeten opgeven, hebben zij toch de nodige kwalificaties voor de arbeidsmarkt.

Het behalen van de getuigschriften van de VTS (Vlaamse Trainersschool) stelt hen eveneens in staat bezoldigd te werken in een sportorganisatie.

INLICHTINGEN

Centrum voor Deeltijds Onderwijs, Menenstraat 21, 2200 Herentals 014/21 27 79
Vlaamse Wielerschool, Vorselaarsebaan, 2200 Herentals 014/22 52 52

Copyright © 2020 – Centrum Leren & Werken De Vesten

Herentals | Balen